MAITSEV JA RAMMUS STOLLEN
Stolle(n) on klassikaline saksa jõuluküpsetis, mida on mainitud juba 14. sajandil. Väidetavalt sümboliseerib sai linasse mässitud Jeesus-last, valge tuhksuhkur aga süütust.
Vaja läheb
250 g kivideta tumedaid rosinaid
150 g heledaid kivideta rosinaid
100 g suhkrustatud apelsinikoore sukaadi
0.75-1 dl rummi
50 g värsket pärmi
2.5 dl piima
6 dl + 4.5 dl nisujahu
200 g pehmet võid (nt Saaremaa või)
1 dl suhkrut
1 dl hakitud mandleid
2 tl riivitud sidrunikoort
1 tl kardemoni
0.5 tl kaneeli
0.25 tl soola
Täidis:
300 g martsipani
Määrimiseks:
sulatatud võid
Peale:
Tee nii
Mõõda kaussi rosinad ja apelsinikooretükid. Kalla peale rumm ja pane paariks tunniks kõrvale.
Murenda pärm käesooja piima sisse ning sõtku juurde 6 dl nisujahu. Kata tainakauss rätikuga ning lase soojas umbes pool tundi kerkida.
Sõtku kerkinud taina sisse pehme või. Lisa rummine rosinasegu, suhkur, mandlid, sidrunikoor ja maitseained.
Sega tainasse veel umbes 4,5 dl nisujahu ning sõtku tainas ühtlaseks. Tainas peaks olema üsna sitke. Lase 30 minutit kaetult kerkida.
Jaota tainas kaheks ning rulli kumbki ristkülikuks. Laota mõlema taina keskele (pikuti) mandlimassi tükke. Voldi tainas kolmeks - mõlemalt poolt voldi tainas mandlimassi peale.
Tõsta saadud rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, "õmblus" allpool, ning lase kaetult pool tundi kerkida.
Kuumuta ahi 175 kraadini.
Määri kerkinud pätsid sulavõiga ning küpseta 175kraadises ahjus umbes 35 minutit, kuni pätsid on pealt pruunikad ja alt samuti värvi saanud. NB!
Pintselda neid küpsetamise ajal paar korda sulavõiga!
Puista valmis küpsetistele ohtralt tuhksuhkrut ning keera fooliumisse. Õige stollen peaks vähemalt nädal-kaks fooliumisse mässitult jahedas ruumis (aga mitte külmkapis!) "järelküpsema"
Enne serveerimist sõelu peale veel tuhksuhkrut.
Enne serveerimist sõelu peale veel tuhksuhkrut.
PIPARKOOGI TAIGEN
Vaja läheb:
250 g Dansukkeri heledat või tumedat suhkrusiirupit (u 2 dl)
170 g suhkrut (u 2 dl, Dansukker)
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
1 tl ingveripulbrit
VÕI siis kuni pakk piparkoogimaitseainet
250 g võid
2 muna
600 g nisujahu (u 1 liiter)
2 tl söögisoodat (triiki täis!)
Tee nii
Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni. Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.
Lisa kloppides ükshaaval munad. Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-või-munasegule. Sega ja sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse (tainas on sel hetkel üsna pehme, jahedas see muutub kõvemaks). Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.
Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.
Küpseta 200kraadise ahju keskosas 6-9 minutit. Soovi korral kaunista jahtunud piparkoogid glasuuriga.
Nipid ja soovitused:
- Pille täpsustab: "Olen kasutanud nii Santa Maria piparkoogimaitseainet (30grammine pakk sisaldab kaneeli, nelki, musta pipart, vürtsi, ingverit, kardemoni ja muskaatpähklit) kui ka Meira piparkoogimaitseainet (24grammine pakk; maitselt mahedam, sisaldab pomerantsikoort, nelki, kaneeli ja ingverit). Viimasel ajal eelistan Meira oma, ent siis lisan tainale 1-2 tl jahvatatud kardemoni."
- "Teelusikatäis" (tl) on kokanduses konkreetne mahumõõt (5 ml), mitte lihtsalt suvalise suurusega teelusikas Sinu köögisahtlist. Kui piparkookidel on miskipärast soodamaitse, siis oled lisanud soodat lihtsalt liiga palju (teelusikas oli liiga suur või oli Sul soodat kuhjaga ja mitte triiki).
- Piparkoogitaina võid kuni paar nädalat varem valmis teha ja külmkapis säilitada. Samuti võib piparkoogitainast edukalt sügavkülmutada.
- Kasutajad on teinud neid piparkooke edukalt ka gluteenivaba jahuseguga ning rukkijahuga (vt all kommentaare).
Loe veel:
- Kuidas teha piparkoogiglasuuri?
- Looduslikult värvitud piparkoogiglasuur.
- Tee ise: piparkoogisiirup taina jaoks.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar