KEELEKÜMBLUS KOOLIS

KEELEKÜMBLUS KOOLIS
õpetaja Christina Lään koolitunnid

laupäev, 8. september 2018

7 klass_ajalugu_keskaeg. Millal algas ja lõppes?


KESKAJA Ajamääratlus on kokkuleppe küsimus.
Alguseks on loetud kahte aastat:395 – seni ühtne Rooma riik jagunes Ida-Roomaks pealinnaga Konstantinoopolis (riik ise kestis rohkem kui 1000 a. kauem kui Lääne-Rooma) ja Lääne-Roomaks pealinnaga Roomas;476 – kukutati viimane Lääne-Rooma keiser

Millal lõppes keskaeg? Ka see on kokkuleppe küsimus:
1492 – Kolumbus avastas Ameerika;
1453 – muhamediusulised türklased vallutasid Ida-Rooma riigi kunagise pealinna Konstantinoopoli;
1517 – Wittenbergi ülikooli (Saksamaa) teoloogiadoktor algatas usupuhastuse ehk reformatsiooni.
Euroopa keskaja kestuseks loetakse tavaliselt aastaid 476 (Lääne-Rooma riigi langus) kuni  1500 (renessansi, humanismi ja tsentraalvõimuga riigikorra laiema leviku algus). Sagedasti dateeritakse keskaja lõpp aastaga 1492, mil Kolumbus avastas Ameerika.
Kagu-Euroopas võib keskajaks pidada ilmselt perioodi 395 (Ida-Rooma riigi teke) –1453 (Ida-Rooma riigi hukk), islamimaailmas aga 622( Muhamedi poliitilise tegevuse ja islami leviku algus) – 1689 ( Osmanite ülemvõimu murdumine).

KESKAEG EESTIS:
Eestis loetakse keskaja alguseks tavaliselt siiamaale jõudnud Põhjala ristisõdu, mille käigus siinsed varem paganlikud alad 1208–27 ristiti ning allutati uutele kristlikele valitsejatele.
Keskaja lõpuks on Eestis loetud peamiselt kahte sündmust.
1 . Reformatsiooni  siiajõudmist 1520.–1530. aastatel, mis oluliselt kahandas katoliku kiriku  reputatsiooni ning positsioone.
2. 1558–83 kestnud Liivimaa sõda, mis hävitas Vana-Liivimaa ehk praeguste Eesti ja Läti alade senised riiklikud moodustised (orduriigi ning piiskopkonnad). 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Algab uus distntastõpe. Palun tutvu õp Ch Lään juhendiga.

  Noored, me elame teiega väga ajaloolisel ajal. Iga päev sünnib midagi millest tuleviku inimesed loevad raamatutest. Nii ka uus distnatsõpe...